Om finalmatcherna:En rysare på gång?

 
Kommentarer 0

En stekhet Daniel Brodin på väg att för sitt Ässät mot SM-liiga guld? Källä: Elitprospect 

 

Då har två finalmatcher spelats. Efter kvällens match (läs onsdag 17/4-13) står det 1-1 i matcher. Nödvändigt av Ässät att ta andra matchen och kvittera i matchserien. I första matchen var de oturliga nog att få en lobbpuck som seglade över Raanta när 5 sekunder var kvar utav matchen, i ett skede där de flesta väntade på paus och förlängning. Ja, vilken lobb…den var lika snygg som överraskande för oss alla.

Det var en match som jag hoppades få se via webben eftersom Nelonen pro som äger finalrättigheterna hade lovat att visa den via www.ruutu.fi  men pga att de inte just då sände utomlands så fick jag lov att slå över till YLE puhe och radion. Nu idag så sände dem matchen och sändningarna fungerade, vilket jag är mycket tacksam över. Vi får se hur det blir nu på fredag och resten av finalserien.

Nåväl, tillbaka till händelsernas centrum. Andra matchen. Wow, vilken fart Ässät hade på skridskorna. De tog kommandot från första stund. Dröjde dock till den 15 minuten innan Daniel Brodin öppnade Björneborgnas målskörd för ikväll. Tomi Taimi ökade på till 2-0 fyra minuter in på andra perioden. Men då reducerade Tappara tack vare Niclas Lucenius som stänkte in 2-1 målet. I det skedet var Tammerforslaget med i matchen och det fanns fog för att hoppas på en kvittering. Men händelserna rann ut ur deras händer pga för många onödiga utvisningar i mitt tycke. Bl.a en mycket onödig armbågstackling av den nämnde Lucenius som åkte på matchstraff och laget på en 5 minuters utv. Under det powerplayet så dödade Ässät matchen med 4-1 bakom Metsola. Ett kanonskott av Shaun Heshka som styrdes in av Jyri Marttinen. Veli-Matti Savinainen avslutade kvällens fest med att sätta dit 5-1:an.

Mål från match nr 2: Ässät – Tappara 5-1

Även om det var rätt många Tappara utvisningar så tyckte jag att Ässät var bättre i det mesta. De var hungrigare vilket visades i skridskoåkningen och viljan att tävla ännu mer framför mål. Förutom det så vann de oftast just de så viktiga 2:a och 3:e puckarna. Visst hade Ässät-målisen Raanta en del att göra, men han fick ändå en lugn afton.

Nu blir det Tammerfors igen nu på fredag och dags då för final nr 3. Får se om Lucenius fick bara matchstraff eller om det blir ytterligare konsekvenser för armbågstacklingen. De kanske trots allt hade behövt Barkov och Connolly friska och krya? För Ässät är ju ett ruskigt bra bortalag och snodde matcher i Kuopio och Jyväskylä på vägen till final. Skulle inte förvåna mig om de snor en match i Tammerfors. Tapparas coach Rautakorpi har en hel del att fundera på hur man ska stoppa Ässäts fart.

Icke att glömma att under finalmatcherna har det redan skrivits idrottshistoria. Tapparas duktige målvakt Juha Metsola slog nytt rekord i att hålla nollan. Hela 210 minuter och 59 sekunder stannade rekordet på. Målet som spräckte nollan kom under första matchen. Många agenter lär slicka sig om fingrarna medan de rapporterar till diverse NHL och KHL klubbar om att det finns eventuellt en ny stormålvakt på gång.

Undrar när och vem som ska bräcka Metsolas rekord? Lär inte hända på ett tag även om man får fram många talangfulla målvakter just nu ur den finländska målvaktsfabriken. Frågade korrespondenten i Vancouver Tommi Seppälä hur många målvakter det fanns (frågade av ren lathet eftersom jag inte orkade räkna själv). Han svarade hela 6 stycken under kontrakt plus Aittokallio och Rynnäs som är på g.

Håll andan…nu kör vi…detta är SM-liiga…och hoppas att ni också får se matcherna via www.ruutu.fi, att Nelonen Pro fortsätter att sända hela finalserien via den webbsidan…men alternativt är att lyssna på radion på YLE Puhe eller följa med diverse målservice.

Detta pekar mot en rysare och en hockeyfest, såsom en final ska vara!